2020 års EvenemangOnsdag 29 Januari 2020

Decenniets första “Mitt i veckanÖppet Hus med “Drop In” hölls i vår gemensamma Gillestuga. Det var samkväm i trevligt sällskap med lite ätbart och drickbart då Januariregnet fanns utanför. Ola Kellgren från Nordisk Kulturkontakt presenterade den verksamheten helt kort för de närvarande medlemmarna.

Onsdag 26 Februari 2020
Årets andra Öppet Hus ändrades till ett “Mitt i veckan” Besök på Ode – En liten utflykt till Helsingfors Centralbibliotek alltså. En svenskspråkig guidning för ett 25 tal medlemmar och gäster avslutades med besök i nedre kafeet för ett trevligt samkväm över något drickbart. Nu var det regnfritt, men en kall vind utanför Ode – men nån riktig vinter kan vi kanske inte prata om denna dag.

Torsdag 12 Mars 2020
Årsmötet 2020 – hölls detta år i Olaus Petri kyrkas församlingssal på Minervagatan. En ny styrelse och en ny ordförande (Henrik Linde) valdes för det kommande verksamhetsåret. Efteråt gick alla gemensamt till restaurang Elite. Bilder på Fotogalleriet. Så Linnéa Molander blev avtackad som Ordförande efter 7 år (samt totalt 14 år i Styrelsen). Det Svenska Gillet i Finland önskar de avgående Styrelsemedlemmarna lycka till. Det nya verksamhetsåret påbörjas med varning om en påbörjad Coronapandemi (som senare visade sig bli riktigt svår).

( Onsdag 25 Mars 2020 – Inställt No 1 )
Mars Månads Öppet Hus i Gillestugan är inhiberad på grund av Coronavirusets spridning i samhället. Regeringen & Myndigheterna i Finland tog den 16 Mars 2020 beslut för att begränsa denna pandemi med ett antal regler, lagar och beslut.

( Lördag 18 April 2020 – Inställt No 2 )
Gillets planerade vårutfärd till Notsjö Glasbruk blev också tyvärr inhiberad p.g.a. detta Coronavirus. Detta får vi förhoppningsvis möjlighet att göra vid ett senare tillfälle.

Onsdag 20 Maj 2020
Svenska Gillet höll en Virtuell Gillestuga. Detta skedde virtuellt via webben (via Videokonferansverktyget Zoom) och kunde också ses som ett 2 års Jubileum av Gillestugan med ett första arrangemang på distans över Internet så här i dessa Coronatider.

Lördag 6 Juni 2020
Svenska Gillet firade den Svenska Nationaldagen på ett enklare sätt än vanligt denna gång. Vi samlades vid Olaus Petris Kyrkas Innergård och firade med (viss) distans i dessa Coronatider. Ett 30 tal var på plats och ett 10 tal firade med oss på lite längre distans via Internet. Från den 1 Juni hade de Finska Myndigheterna lättat upp restriktionerna (till att tillåta grupper på max. 50 pers). Olaus Petris Kyrkoherde Timo Viinikka presenterade den verksamheten. 2 nya Medlemmar hade vi också nöjet att välkomna till Svenska Gillet (de var där med hela sin familj) Välkomna Peter och Sofie!

Onsdag 19 Augusti 2020
Hösten startade med en Gillestuga (via Internet samt på plats i vår Gillestuga). Ett drygt 10 tal var på plats totalt sett. Det skålades för en Medlems (Gunnar W.) födelsedag (som var just på denna dag) och all Pizza och det övriga gick nog åt.

Fredag 4 September 2020
Den traditionella Kräftskivan inledde Hösten 2020 på riktigt (som traditionen bjuder) hos Svenska Gillet. Med god social distans firade ett 20 tal medlemmar med kräftor och alla dess tillbehör, sång och allmänn trivsel. 

Onsdag 23 September 2020
Höstens 2:a Gillestuga var en nyhet då Gillet bjöd på annorlunda/exotisk mat enligt Indiska recept. Den hemlagade maten (av Avi) gjorde ett stort intryck till nästan tjoget fullt antal deltagare. Med Social distans i Församlingssalen blev alla nöjda samt vi hade också nöjet att hälsa en ny medlem välkommen till Svenska Gillet!

Fredag 9 Oktober 2020
Höstens Surströmmingsfest var i vår Gillestuga denna gång. Ett knappt 10 tal medlemmar firade med Svensk Surströmming och tilltugg samt hemmagjord (av Set E.) efterrätt med gott humör trots denna Coronatid som vi har nu.

( Onsdag 21 Oktober 2020 – Inställt No 3 )
Höstens 3:e Öppna Hus i vår Gillestuga då vi hade planerat en liten Oktoberfest (baserat på maltdrycker) blev tyvärr inhiberad (i sista stund) på grund av den förvärrande situationen med Coronapandemin här i Finland. Vi får säkert möjlighet att återkomma i detta ämne vid ett senare tillfälle.

( Fredag 6 November 2020 – Inställt No 4 )
Gillets Traditionella Mårten Gås middag blev också inhiberad på grund av situationen med Coronapandemin här i Finland. Detta blev det första riktigt traditionella arrangemanget som Svenska Gillet ställde in under 2020.

Onsdag 25 November 2020
Höstens 4:e Gillestuga var en Virtuell sådan via Zoom. Ett 10 tal medlemmar var virtuellt med från olika delar av Finland och även 1 medlem boende i Sverige. Trevligt med samvaro så här virtuellt igen då Coronapandemin härjar överallt. Detta var 4:e gången som Svenska Gillet utnyttjar Zoom (varav den 2:a som endast hölls via Zoom).

( Lördag 12 December 2020 – Inställt No 5 )
Svenska Gillets Traditionella firande av Jul (med Jullunch) är tyvärr också inhiberad på grund av den förvärrande situationen med Coronaepidemin här i Finland. Vi får verkligen hoppas att det blir Jullunch i December 2021 (då allt i samhället förhoppningsvis är tillbaks till det normala)

Lördag 12 December 2020
Svenska Gillet firade Jul alternativt på ett annorlunda sätt, med en virtuell Julglögg (via Zoom) – Ett 20-tal medlemmar & barn (samt en fin Julgran) var med sådär på bra Corona-pandemi distans. Under dessa friare former avslutades 2020 i Svenska Gillets regi.2019 års evenemang
2021 års evenemang
2022 års evenemang

Tillbaks till Aktuella evenemang