Uppdaterat: 4 december 2023 – kl.18:00


Svenska Gillets kommande evenemang är nu under 2024


Dessa (längst ned) har varit Svenska Gillets arrangemang under 2023 (Senast uppdatarat – enligt datum ovan)
Det nära samarbetet med Den Norske Forening i Finland (DNFF) innebär att deltagande i deras arrangemang kan göras till medlemspris (av Svenska Gillets medlemmar).Året 2023 är så avslutat


Se också info på Svenska Gillets Facebook sida.


Svenska Gillet återkommer i vanlig ordning i början av nästa år (2024).
Vi önskar alla en fin Adventstid och en riktig God Jul 2023 samt ett Gott Nytt År 2024 !
.

.
Välkommen åter !!Finns önskemål om evenemang under 2024 ?

Frågor/förslag och ideer om andra/nya arrangemang är varmt välkomna av er medlemmar !!
Kontakta någon i Styrelsen på Telefon eller Kontakta oss via E-post: svenska.gillet.finland@gmail.com
.Gillets evenemang – under 2023 (16 st)Onsdag 1 februari 2023
Svenska Gillet startade 2023 med ett öppet hus i Gillestugan. Dagens program var en personlig presentation från Polarexpeditionen med isbrytaren Ymer år 1980 av Gunnar Wanzelius. Han berättade utförligt om äventyret som delades av kanske 220 personer på Ymers 2 “irrfärder” i arktrisregionen 1980. Forskare och sjöman arbetade sida vid sida med tecknare/kulturpersonligheter och marin personal. 2 helikoptrar fanns också på det utbyggda däcket, kanske 220-230 flygtimmar klockades. Helikoptrarna var Gunnars huvudområde. Bl.a. användes de att spana, flyga folk/förnödenheter samt hämta in isbjörnar för märkning och DNA provtagning (kanske 42-44 isbjörnar totalt). Mer bilder och videos på Gillets Facebook sida.
.
Då Gillet nu har sin 136 års jubileumsdag den 3 februari 2023 så uppmärksammas detta såklart.
Samkväm i god stämning i Gillestugan såklart med nästan 30 besökare!Torsdag 2 mars 2023
Svenska Gillets andra öppna hus år 2023 firade vi en gemensam Grekisk Kväll i församlingssalen av Olaus Petri Kyrka. Drygt 60 medlemmar och gäster (bland annat ett antal av våra vänner från DNFF) var samlade att lyssna och se intressanta skeden från den färgrika historia då familjen Karavokyros etablerade sig i Finland (med företaget Halva). Ätbart och drickbart (samt smakprov av Halva’s goda produkter) fanns för våra gäster.
Se också bilder och videos på Svenska Gillets Facebook sida.
.
Svenska Gillet tackar alla medlemmar och gäster som har förgyllt Gillets arrangemang under detta jubileumsår !!
Med detta avslutar vi det 136:e verksamhetsåret här i Finland. Väl mött under det kommande (137:e) verksamhetsåret !!


 

De 4 senaste ordföranden

Måndag 6 mars 2023
Svenska Gillets årsmöte 2023 hölls i Olaus Petri kyrkas församlingssal med ett 30 tal medlemmar närvarande. Roger Johansson valdes till ny ordförande. En ny styrelse valdes för det kommande verksamhetsåret. Efter årsmötet serverades bubbel och snittar till alla närvarande. Svenska Ambassadens Militärattache Kalevi Wikström höll sedan ett mycket intressant föredrag om dagens situation i Europa/NATO osv. Kvällen avslutades med att ett 20 tal gick ner till restaurang Kuukuu för middag och firande av det nya verksamhetsårets start.Onsdag 19 april 2023
Svenska Gillet
bjöd på “Afternoon Tea” (för första gången) under avslappnade former i Gillestugan. Gillets nyaste tillskott i styrelsen Bonnie Nilhamn-Kuosmanen bakade rykande färska Scones som gick åt som smör i solsken. De drygt 30 personerna fyllde Gillets egen lokal (Se den tomma Gillestugan på bild) så dagens tebjudning blev riktigt gemytlig tyckte alla. K
vällens andra programpunkt (efter detta) var i OPs regi: En Braskväll med Jan Olov ForsOnsdag 10 maj 2023

Svenska Gillet gick gemensamt till Svenska Teatern i Helsingfors. Där såg vi (11 personer totalt) teaterföreställningen “Evigt Ung” med mycket musik och trevliga för alla oss tänkvärda saker eftersom vi alla blir äldre varje dag som går !Lördag 27 maj 2023

Svenska Gillet gjorde en vårutflykt till Hangö och besökte Hangö front museum och Bunkermuseumet vid Harparskoglinjen. Ett drygt 10 tal medlemmar såg historian från 1940-1941 med egna ögon i de fina vädret denna dag. Fler bilder finns på Gillets FB sida.
Tisdag 6 juni 2023 
Helt traditionellt så firade Svenska Gillet den Svenska Nationaldagen detta år (som alla tidigare år) såklart !!
Nu är det (bl.a.) 500 år sen Gustav Eriksson Vasa, Helsingfors grundare, blev vald till Sveriges konung just den 6 juni 1523 vid riksmötet i Strängnäs. Ett 50 tal medlemmar och gäster samlades i Olaus Petri Kyrkas församlingssal för att fira detta. Minister Pär Stenbäck var inbjuden att kåsera över politiska händelser för 50 år sen. Detta år firade vi i andan av husmanskost och Gustav Vasa med Jansons frestelse samt rabarberpaj med glass. Fler bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.Lördag 19 augusti 2023
Årets Kräftskiva firades traditionellt med Svenska Gillet som start av årets höstsäsong efter några års paus (av kräftskivor p.g.a. pandemin). Detta firades av ett 40 tal medlemmar och gäster i Olaus Petri (OP) församlingssal. Med ett gott humör firade vi en medlems födelsedag, en ny medlem välkomnades dessutom spelade och sjöng Sören Viktorsson till allas trevnad. Fler bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.Fredag 8 september 2023
Svenska Gillets
traditionella Surströmmingsfest firades i Olaus Petri församlingssal. Ett 15 medlemmar åt 4 sorters surströmming, västerbottenspaj och annat som fanns på borden. Gillet välkomnade också en ny medlem denna dag. Fler bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.


Fredag 15 september 2023
Svenska Gillet
firade att H.M. Konung Carl XVI Gustav har suttit på den svenska tronen i exakt 50 år just denna dag. Detta skedde på Restaurang Svenska Klubben centralt i Helsingfors. 27 medlemmar och gäster firade detta under högtidliga former med en förträfflig 3 rätters festmiddag. Fler bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.
.
Bildtext (till den oficiella bilden av H.M. Konung Carl XVI Gustaf): Jubileumsporträtt till jubileumsåret 2023 togs detta officiella porträtt av H.M. Konungen. Porträttet ligger även till grund för ett frimärke som ges ut i samband med jubileumsåret. På bilden står Sveriges konung i Rikssalen på Kungl. Slottet i Stockholm. Bredvid  syns silvertronen från drottning Kristinas kröning 1650. Kungen bär amiralsuniform med  Serafimerordens, Svärdsordens, Nordstjärneordens samt Vasaordens kedjor. Kring halsen bär Kungen Dannebrogsordens storkommendörstecken, en ordensvärdighet som endast tilldelas den danska monarkens  närmaste anförvanter. Under ordenskedjorna skymtar även svenska och norska kungliga minnesmedaljer.Måndag 2 oktober 2023 

Svenska Gillet gick i samlad trupp till Tomas Ledins konsert i Musikhuset i centrala Helsingfors. Ett 30-tal medlemmar och gäster var med oss på denna konsert.
.
Fredag 6 oktober 2023

Årets Oktoberfest firades i Gillestugan för andra året. Bratwurst/Korvgrillning och oktoberöl
med andra tillbehör fanns tillgängliga för de cirka 25 personerna som var på plats.
.
Torsdag 19 oktober 2023

Detta öppna hus i Gillestugan var åter en mycket intressant presentation om forskning inom läkarvetenskapsområdet Onkologi (cancersjukdomar) med James Clubb och Dafne Quixabeira. Denna presentation hölls på Engelska.
De beskrev deras område, vad de har forskat om och de nuvarande resultaten av detta. Nästan 2 dussin medlemmar och gäster och gäster hade samlats för att lyssna på detta. Fler bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.

Tisdag 7 november 2023
Militärmusik Konsert i Olaus Petris Kyrka med Livgardets dragonmusikkår från Sverige med anledning av 500 års firandet av Sveriges armé.
Ett 100 tal hade samlats i Olaus Petri kyrka för att lyssna på detta. Programmet tog cirka 1 timme. Mer bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.

Detta arrangemang gjordes i nära samarbete med den Rikssvenska Olaus Petri församlingen, den Svenska Ambassaden i Helsingfors och den Svenska Försvarsmakten/Dragontrumpetarna.

 
Lördag 11 november 2023
 

Den traditionella Mårten Gås middagen firades med Svenska Gillet, denna gång med en favorit i repris med tre rätters middag på R
estaurang Svenska Klubben (i Helsingfors).
28 personer var närvarande som lät sig väl smaka av det kunnandet som köket visade. Mer bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.
Lördag 2 december 2023

Svenska Gillet arrangerade detta år ett Julbord i OPs församlingssal med Herman Lindqvist som inbjuden gäst och festtalare. Före detta var kyrkan välbesökt (runt 150 personer) för att lyssna på Olaus Petri Kyrkas kör som höll sin traditionella Adventskonsert. Efter detta var Herman Lindqvist föredragshållare i kyrkan där han talade om bl.a. om Olaus Petri och Gustav Vasa.
.
Julbordet av Camilla Slomp var utsökt med även en liten julbasar där (bl.a.) kranskakor kunde köpas. drygt 60 besökare var samlade på det fullsatta julbordet. Festtalet hölls av Herman Lindqvist före kaffet. Mer bilder och videos finns på Gillets Facebook sida.
.
Detta arrangemang i nära samarbete med den Rikssvenska Olaus Petri församlingen (OP)Se OPs FB sida

.Gillets tidigare evenemang under åren 2019, 2020, 2021 och 2022

2019202020212022

 


Tidigare års evenemang är också dokumenterade på vårt Fotogalleri och på vår Facebook sida.