2022 års Evenemang


Svenska Gillets 135 års Stora Jubileum (som var planerad till lördagen 5 februari 2022)
blev tyvärr inhiberad

Detta på grund av den alltjämt pågående pandemin. Detta kommer nu att ske den 1 oktober 2022.


Torsdag 10 februari 2022
Årets första Zoom möte där ett 15 tal medlemmar från olika platser i Europa samt runt om här i Finland samlades för att höja en och annan skål.
(Svenska Gillets 135 år jubileum inföll 3 februari 2022, se Gillets historia


Torsdagen 17 mars 2022
Svenska Gillet Årsmöte 2022 hölls i den nyrenoverade Olaus Petri Kyrkas församlingssal. Ett drygt 20 tal medlemmar var på plats eller kom med via Zoom. Henrik Linde omvaldes som ordförande för andra gången samt en ny styrelse valdes. Den regulgära dagordningen hölls enligt stadgarna § 10. Efter avslutat möte bjöds det på förtäring till alla på plats.


Onsdagen 20 april 2022
Svenska Gillet återinvigde Gillestugan (som ursprungligen invigdes den 17 maj 2018) som dessutom blev den 25:e Gillestugan sedan invigningen. Ett 25 tal medlemmar var närvarande nu och efter att det sammankallade extramötet var avklarat så bjöds det på danskt Smørrebrød och såklart drickbart därtill till alla som var på plats.


Fredag 20 maj 2022
Svenska Gillet bjöd Svenskar i Helsingfors (Facebook grupp) på Fredagsmys i Gillestugan. Spanska Tapas med tillhörande drickbart serverades till de närvarande.


Måndag 6 juni 2022
Svenska Gillet firade den Svenska Nationaldagen Restaurang Svenska Klubben i Helsingfors (Mauritzgatan 6). Ett 30 tal medlemmar och gäster började ute i parken med ett glas bubbel och fortsatte i en gemytlig samvaro med det som serverades från Svenska Klubbens eminenta kök. 1 ny medlem hälsades välkommen och en medlem utnämdes som Ständig Medlem (StM). I och med detta önskar Svenska Gillet alla en trevlig sommar 2022!


Söndag 4 september 2022
Svenska Gillet besökte gemensamt den traditionella Finnkampen Helsingfors Olympiastadion. Gillet hade köpt 13 biljetter nära målgången på gamla huvudläktaren nära stadiumtornet. Alla biljetter gick åt och gemytlig (med en viss höstkyla) stämmning var på den restaurerade olympiastadion (där Sverige gick segrande i de flesta landskamper och Sveriges förbundskapten fick sitt dopp i hinderlopps vattengraven). Fler bilder finns på Gillets Facebook sida.


Lördag 17 september 2022
Svenska Gillet gjorde en heldagsutflykt i den svenska historians tecken. Vi var 16 personer på bussen och besökte släkterna Horn och Armfelts Herrgårdar och Gods i närheten av Salo. Wiurila och Vuorentaka besöktes samt Halikko kyrka. Det bästa var nog besöket i övervåningen i Wiurila Herrgård där bl.a. stora salongen, matsalen, sovrum och biblioteket besöktes. Historiens vingslag kändes verkligen! Denna utflykt var en del av Svenska Gillets 135 års jubileum. Fler bilder finns på Gillets Facebook sida.


Lördag 1 oktober 2022
Svenska Gillets stora 135 år jubileum med festmiddag firades på Hanaholmens Kulturcentrum. Cirka 50 medlemmar och gäster firade med oss under hela kvällen. Kulturstipendiet för 2022 utdelades och stipendiaten höll en fin konsert. 4 nya åldersmän utnämdes och 1 ny medlem upptogs. En 4 rätters middag avnjöts med tillhörande tal och avslutades med dans till den mycket uppskattade Eije Oskarssons Orkester som underhöll gästerna till midnatt. Det Norska Föreningen i Finland samt Ambassaden och Olaus Petri församling hade också representanter vid firandet av Svenska Gillet. Fler bilder finns på Gillets Facebook sida.


Onsdag 26 oktober 2022
Gillet öppnade äntligen Gillestugan för hösten 2022 med en liten oktoberfest. 26 medlemmar och gäster anlände och stämningen var hög. Olika sorters öl fanns att tillgå och från grillen kom Bratwurst tills alla var uppätna. Fler bilder finns på Gillets Facebook sida.


Fredag 11 november 2022
Svenska Gillets traditionella Mårten Gåsmiddag firades detta år på Restaurang Svenska Klubben i Helsingfors/Kronohagen (Mauritzgatan 6).
De 26 närvarande lät sig väl smaka under gemytliga former. En ny medlem välkomnades in under kvällen. Fler bilder finns på Gillets Facebook sida.


November och december 2022
Svenska Gillet har under 7 heldagar/vardagar gått igenom allt det upphittade gamla arkivmaterialet i Gillestugan (1887 -> ~1980). Mycket intressant material, texter och bilder har för första gången sett dagens ljus (på kanske 60 år) ! – för en kort sammanfattning av historian av Svenska Gillet: Genom 135 år med Svenska Gillet.


Lördag 10 december 2022
Svenska Gillets traditionella Jullunch för hela familjen firades återigen i Olaus Petri Kyrkas församlingssal. Detta efter ett uppehåll på två år p.g.a. pandemin. Med god traditionell julmat, god stämning och musik/sång var ett 60 tal glada vuxna och barn samlade. Jultomten kom på besök som tur var och traditionella ringlekar hörde också till programmet. Dagens avslutades av många på konsert i kyrkan med Juvenalia kören (denna arrangerades av OP). Fler bilder finns på Gillets Facebook sida.


I och med den traditionella Jullunchen har Svenska Gillet avslutat kalenderåret 2022, som också var jubileumsåret 135.
Data och mer bilder (från alla de egna arrangemangen hållna) finns också på Svenska Gillets
Facebook sida.
Med detta önskar Svenska Gillet i Finland alla och envar
en riktig Fin Adventstid, en God Jul och ett Gott Nytt År 2023 !!

(Väl mött igen under 2023 !)


2019 års evenemang
2020 års evenemang
2021 års evenemang

Tillbaks till Aktuella evenemang